Київ: проведено ІІ Арбітражну школу

7-11травня 2014 р. в офісах провідних юридичних фірм Baker&McKenzie та Астерс з успіхом пройшла ІІ Арбітражна школа, організована спільно Українською Арбітражною Асоціацією та Лігою студентів Асоціації правників України.

Інтенсивна п’ятиденна програма включала базові та спеціалізовані курси з міжнародного арбітражу, представлені у формі лекцій, інтерактивних практичних занять та mock case. Робочою мовою Школи була англійська. Серед майже 30 учасників цього року були представники із України, Німеччини та Грузії.

Урочисте відкриття заходу розпочалося з привітальних слів координатора та спікера ІІ Арбітражної школи Олени Перепелинської. Також до слова були запрошені партнер київського офісу Baker&McKenzie Ігор Сюсєль, Виконавчий директор Асоціації правників України Олександра Егерт та Голова Ліги студентів Асоціації правників України у відставці Ганна Глущенко.

Одразу ж після побажань плідної праці та гарних результатів було розпочато перші робочі сесії Школи, присвячені питанням арбітражної угоди,  ініціювання арбітражу, формування складу арбітражного суду та прийняття ним перших процесуальних документів. Спікерами першого дня виступили д.ю.н., доцент Латвійського Університету, адвокат Інга Качевська, координатор ІІ Арбітражної школи, генеральний секретар Української Арбітражної Асоціації, старший юрист ЮФ Астерс Ярослав Петров, а також партнер московського офісу міжнародної юридичної фірми Baker&McKenzie, віце-президент Міжнародного арбітражного суду МТП, Голова Правління Російської Арбітражної Асоціації Володимир Хвалєй.

Другий робочий день розпочався з лекції  Андрія Панова – старшого юриста московського офісу міжнародної юридичної фірми Norton Rose Fulbright, що була присвячена доказам та доказуванню в міжнародному арбітражі. Окремі аспекти щодо запобіжних заходів та окремих арбітражних рішень презентувала радник юридичної фірми Sayenko Kharenko, член Правління Української Арбітражної Асоціації Олена Перепелинська. У другій половині дня слухачам Школи була надана можливість поспілкуватися з Головою Міжнародного комерційного арбітражного суду та Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України Миколою Федосовичем Селівоном у рамках екскурсії до вищезгаданої установи.

Наступний лекційний день розпочався із зустрічі з представником Великобританії, баристером Maitland Chambers Джеймсом Кліффордом. Його виступ стосувався практичних аспектів підготовки до арбітражних слухань, веденню допиту та перехресного допиту свідків та експертів та був, беззаперечно, одним із найзахоплюючих на думку учасників Школи. У другій половині дня свої міркування щодо виконання та оспорювання арбітражних рішень презентував Мацей Захаріашевич – професор польського університету Kozminski University.

Окремо слід зазначити, що протягом перших трьох днів учасникам також була надана можливість вдосконалювати свої практичні навички в рамках роботи  над mock case у складі різних команд під керівництвом кваліфікованих тренерів- юриста юридичної фірми Sayenko Kharenko Олександра Друга та адвоката, юриста Західноукраїнського філії АО Arzinger Володимира Яремка.

Робоча сесія четвертого дня була присвячена окремим різновидам міжнародного арбітражу, яку розпочав Ігор Сюсєль, партнер київського офісу міжнародної юридичної фірми Baker&McKenzie, з лекцією щодо вирішення спорів у галузі будівництва. Також учасникам була надана можливість прослухати лекції з морського та спортивного арбітражу, презентовані юристом Міжнародної Юридичної служби Interlegal Дмитром Загороднюком та юристом франкфуртського офісу Freshfield Bruckhause Deringer Ольгою Трощенович відповідно. На специфіку найбільш відомих арбітражних установ звернув увагу у своїй презентації Ілля Нікіфоров – керуючий партнер офісу у м.Санкт-Петербург ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери».

Останній день ІІ Арбітражної школи розпочався лекцією з інвестиційного арбітражу, представленою Дмитром Марчуковим – радником міжнародної арбітражної та судової практики ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери» в Україні. А в завершення інтенсивних тренінгів організаторами був ініційований Круглий стіл з питань кар’єрного росту в сфері міжнародного арбітражу, де учасникам була надана унікальна можливість поспілкуватися з досвідченими арбітрами та юристами, зокрема партнером AstapovLawyers Олегом Бекетовим, адвокатом, партнером юридичної фірми AGA Partners Іваном Касинюком, партнером юридичної фірми Sayenko Kharenko, Президентом Української Арбітражної Асоціації Тетяною Сліпачук, а також Джеймсом Кліффордом і Ольгою Трощенович. Модератором Круглого столу виступила Олена Макаренко – Керівник напряму «Міжнародна освіта, міжнародні відносини» Ліги студентів Асоціації правників України.

По закінченню Школи представники Української Арбітражної  Асоціації та Ліги студентів Асоціації правників України привітали учасників іменними сертифікатами. За підтримки Колегії адвокатів «Муранов, Черняков і партнери» слухачам Школи також буде наданий безкоштовний доступ до ресурсів електронної бібліотеки «Наука права».

Організатори висловлюють щиру подяку учасникам заходу, а також юридичним фірмам Baker&McKenzie та Астерс, Голові МКАС та МАК при ТПП України Миколі Федосовичу Селівону, усім спікерам за бажання співпрацювати та сприяння в проведенні ІІ Арбітражної школи.

 

Олена Макаренко,

Керівник напряму «Міжнародна освіта, міжнародні відносини» Ліги студентів АПУ

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи