Українська Арбітражна Асоціація провела Першу щорічну арбітражну конференцію

24 спікера з понад 12 юрисдикцій протягом двох робочих днів конференції розглядали й обговорювали з учасниками широку плеяду питань, які стоять перед міжнародним арбітражем, а також найголовніші тренди, що, без сумнівів, матимуть вплив на розвиток міжнародного арбітражу у майбутньому.

Олена Перепелинська, Президент УАА, зазначила «Основна ідея Щорічної арбітражної конференції УАА, започаткованої цього року,  піднімати й обговорювати стратегічні питання у сфері арбітражу, які однаково актуальні для всіх юрисдикцій. Це пояснює міжнародний склад панелістів, запрошених до дискусії».

Перший день конференції спікери присвятили складним і комплексним питанням  доступу до арбітражу та прийняття рішень в арбітражі. Серед іншого йшлося і про збереження прозорості арбітражу за умов залучення фінансування третьої сторони, і про переваги й недоліки сучасної тенденції до публікації арбітражних рішень, і про інструменти для раннього виявлення упередженості арбітра, і про сучасні вимоги до навичок арбітражного юриста.

Особливої уваги варта також спеціальна презентація дослідження УАА, що систематизувала та  підсумувала судову практику щодо визнання і виконання арбітражних рішень в Україні за останні 15 років.

У другий день конференції панелісти зосередилися на практичних аспектах арбітрування, зокрема, сприяння судів у зборі доказів для арбітражних проваджень, регулювання використання в арбітражі матеріалів, одержаних незаконним шляхом, а також дилемам, пов’язаним з вирішенням спорів в арбітражі без усних слухань.

Найочікуванішою презентацією другого дня конференції був виступ Голови міжнародного арбітражного суду ICC Алексі Мура, який чітко окреслив тренди й прагнення арбітражу, як окремої галузі права, зауваживши:

«За часів стрімкого розвитку арбітражу, я хотів би обговорити три питання, які заслуговують негайної уваги арбітражних інститутів та міжнародного арбітражного спільноти. Ці питання - потенційна еволюція в майбутньому,  поле для реформ і умови для збереження легітимності та розвитку арбітражу як способу вирішення міжнародних суперечок.

Ці три реформи: [1] встановлення глобального стандарту та забезпечення повного розкриття конфлікту інтересів, [2] забезпечення прозорості у прийнятті рішень арбітражними інститутами, у їх корпоративному  управлінні та у публікації арбітражних рішень, [3] встановлення єдиного стандарту для представлення інтересів та поведінки представників сторін. - Ці реформи будуть мати велике значення для встановлення легітимності арбітражу в найближчі десятиліття та зміцнення арбітражу як глобальної системи правосуддя.»

Переглянути конференцію або окремі її сесії у записі можна на YouTube каналі УАА за посиланням.

Довідково:

Протягом двох днів за конференцією наживо слідкували близько 700 глядачів.

Спікерами конференції були:

Анна Гіяр Сажко, Shearman & Sterling, Франція; Світлана Романова, Метінвест, Україна; д-р Марія Хаузер-Морель, Hanefeld, Франція /Польща; Ритіс Валунас, AB Klaipedos Nafta, Литва; проф. д-р Зія Акінчі, Akinci Law, Туреччина; Сергій Уваров, Генеральний секретар УАА, Україна; Олексій Маслов, Avellum, Україна; Олена Перепелинська, УАА, INTEGRITES, Україна; проф. Кетрін Роджерс, Університет Бокконі, Лондонський університет королеви Марії, Італія/США; Марк Генрі, Французька арбітражна асоціація, FTMS, Франція; Тереза Джованніні, Lalive, Швейцарія, Алексі Мур, Президент Міжнародного арбітражного суду Міжнародної Торгової Палати, Франція; Олександр Друг, Саєнко Харенко, Україна; Ремі Жербе, MoloLamken, США; Ірина Мороз, AGA Partners, Україна; Тетяна Нестерчук, Fountain Court Chambers, Великобританія; Габріель Натер-Бас, Homburger, Швейцарія; Ноа Рубенс QC, Freshfields Bruckhouse Deringer, Франція; д-р Патрісія Шоннессі, Стокгольмський університет, Швеція; Артем Дудко, Osborne Clarke, Великобританія; Маркіян Мальський, Arzinger, Україна; Ірина Тимчишин, Tymczyszyn Arbitration, Великобританія; Лоранс Понті, Archipel, Швейцарія; Кавар Куреші (QC), Serle Court та McNair Chambers, Великобританія, Катар.

ses2

ses 3

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи