РЕГЛАМЕНТ ICC 2017: обговорення останніх змін, Київ

2 листопада 2017 року Міжнародна торгова палата ICC спільно з українським національним комітетом ICC Ukraine провели у Києві захід, спрямований на обговорення останніх зміни до арбітражних правил ICC

Українське арбітражне співтовариство отримало унікальну можливість дізнатись інформацію з першоджерела, - від Alexander Fessas, Генерального Секретаря ICC, а також почути думку провідних практикуючих юристів на українському та міжнародному арбітражному ринку.

З вітальним словом виступив перший віце-президент та Генеральний секретар ICC Ukraine Володимир Михайлов. Модератором групи обговорення став Ярослав Петров, радник Астерс.

 

Alexander Fessas роз’яснив останні нововведення арбітражного регламенту, зупинився на прискореній процедурі, запропонованій ICC з березня 2017 року для справ, де сума спору не перевищує 2 мільйонів доларів США. Він також наголосив на зростаючому рівні прозорості як наслідкові розвитку політики МТП щодо повідомлення причин своїх рішень на вимогу сторін. Крім того, Alexander розповів про нещодавнє введення негайного відхилення необґрунтованих позовів або заперечень, а також підкреслив особливості процесу децентралізації, що відбувається в системі МТП, яким запроваджено дві нові групи з кейс менеджменту, які незабаром почнуть роботу.

У ході заходу Сергій Гришко, партнер Redcliffe Partners, підняв питання про швидкість та витрати на арбітраж. Він проаналізував ефективність низки нововведень, покликаних покращити сучасний стан справ, та обговорив санкції сторін і арбітрів за затримку розгляду.

Проблема прозорості щодо відкликання арбітрів привернула особливу увагу учасників у зв’язку із порівнянням арбітражних правил, представлених партнером Winston & Strawn, - Марією Костицькою. Марія представила порівняльний аналіз правил ICC, LCIA, UNCITRAL та ICSID, зазначивши, що арбітражні правила, орієнтовані на арбітраж «інвестор-держава», мають перевагу у розвитку прозорості. Вона також відзначила зусилля ICC щодо надання практикуючим юристам інформації про склад арбітражних судів через Інтернет-базу даних. Марія згадала GAR ART, унікальний інструмент дослідження, що робить відбір арбітрів легшим завданням.

Нарешті, Марія запропонувала МТП варіант збільшення прозорості принаймні в арбітражах «інвестор-держава» за рахунок публікації детальнішої інформації про склад арбітражних судів та мотивування відводу арбітрів. Вона також запропонувала ICC опублікувати "знеособлені" рішення щодо відводу у всіх випадках з метою сприяння розвитку незалежності та неупередженості юриспруденції, а також підвищення передбачуваності стандартів розкриття інформації.

Alexander Fessas відповів, що звернення до арбітражу ICC у інвестиційних справах має місце частіше, ніж не свідомий та обережний вибір сторін. Тому, саме ринок диктує необхідність внесення змін в механізм забезпечення прозорості в рамках інвестиційного арбітражу.

Він також пояснив, що МТП підтримує оприлюднення рішень про відводи в "знеособленій" формі, і арбітражне співтовариство має в певному сенсі очікувати оновлення політики щодо цього питання.

Олена Перепелинська, партнер компанії INTEGRITES, очолила дискусію про різноманітність юрисдикції арбітражних установ та глобальну інформаційну підтримку. Вона відмітила позитивне зрушення у тому, що ICC є піонером щодо розгляду всіх видів спорів шляхом оголошення та реалізації політики, спрямованої на покращення ситуації. В цілому, Олена зробила висновок, що установи, як видається, готові дотримуватися зобов'язань щодо різноманітності, тоді як саме клієнти доволі повільно приймають зміни.

Далі йшлося про raison d’être, що стоять перед ініціативами щодо витрат, часу, ефективності та прозорості в арбітражі. Питання, яке порушила Єва Кальніна, радник Lévy Kaufmann-Kohler, спонукало панель розглянути, чи дійсно попит походить від пропозиції - кінцевих «споживачів» арбітражу.

У відповідь Сергій Гришко послався на недавній курс світових подій, щоб показати, що те, що ми вважаємо усталеним та надійним протягом багатьох років, фактично є крихким. На його думку, те ж саме стосується арбітражу. Щоб підтримувати систему, практикуючі юристи повинні транслювати скарги користувачів системи. Сергій виразив  схвальну думку про те, що арбітражні інституції беруть на себе ініціативу щодо спрощення цього процесу.

Захід відбувся напередодні щорічних " KIEV ARBITRATION DAYS 2017: Think Big!", які відбулись під егідою Асоціації правників України.

Звіт підготовано Оксаною Варакіною, стажером Winston & Strawn Paris

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи

Немає заходів у наступні 30 днів
Немає заходів у наступні 30 днів