Ухвала Апеляційного суду м. Києва від 30 травня 2018 року у справі № 796/92/2018

Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України


Визнання і виконання рішення міжнародного арбітражу


Ухвала

Суд дійшов висновку, що агресія Росії проти України не має впливу на приватно-правові відносини, а тому сам по собі факт виконання рішення на користь російської компанії не може суперечити публічному порядку України

Боржник, ПрАТ “ММК ім. Ілліча”, посилаючись на те, що публічний порядок в Україні ґрунтується на протидії всіма доступними методами агресії з боку Росії та на те, що визнання та виконання арбітражного рішення суперечитиме публічному порядку України та сприятиме додатковому фінансуванню країни-окупанта, просило відмовити НАТ “Люкон” у визнанні та наданні дозволу на виконання рішення МКАС при ТПП України від 21 листопада 2017 у справі АС № 202у/2017.

Суд, не погоджуючись із твердженням ПрАТ “ММК ім. Ілліча”, зазначив, що “[у] разі якщо суд розглядає спірні правовідносини на підставі домовленості сторін, публічний порядок цієї держави безпосередньо не зачіпається”.

Суд зазначив, що відносини, які склалися між НАТ “Люкон” та ПрАТ “ММК ім. Ілліча” на підставі контракту носять приватноправовий характер з іноземним елементом, а вирішення суперечок щодо цих відносин за нормами законодавства України жодним чином не впливає на публічний порядок України, оскільки правовою природою застереження про публічний порядок є насамперед виключення можливості застосування іноземного приватного права, а не права країни, у суді якої розглядається клопотання про визнання та надання дозволу на примусове виконання іноземного арбітражного рішення.

Суд також звернув увагу на те, що посилання на публічний порядок можуть мати місце тільки у випадках, коли виконання іноземного арбітражного рішення несумісне з основами правопорядку держави, тоді як події, які сталися в Україні починаючи з лютого - березня 2014 року та визнання Російської Федерації країною-агресором по відношенню до України не вплинуло на приватноправові відносини, що склалися між ПрАТ “ММК ім. Ілліча” та НАТ “Люкон” на підставі контракту між ними та на їх зобов'язання, що виникли на підставі цього контракту.

Таким чином, за словами суду, контракт між сторонами цього спору є самостійним цивільно-правовим договором, зміст якого полягає в передачі постачальником обладнання покупцеві зі сплатою останнім певної грошової суми та не посягає на суспільні, економічні та соціальні основи держави, не спрямований на порушення публічного порядку, а відтак не є таким, що порушує публічний порядок.

Підготовлено Олексієм Масловим, AVELLUM та Олексієм Ізотовим, AVELLUM

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи