Підсумки III Міжнародного студентського конкурсу з міжнародного торгового права та міжнародного комерційного арбітражу ICC Lex Mercatoria - 2014

У Мінську на базі юридичного факультету Білоруського державного університету 29 листопада - 1 грудня 2014 відбувся III Міжнародний студентський конкурс з міжнародного торгового права та міжнародного комерційного арбітражу ICC Lex Mercatoria.

Його організаторами стали юридичний факультет Білоруського державного університету, Міжнародний арбітражний суд ICC (Париж), Міжнародний арбітражний суд при БілТПП, Російський національний комітет ICC (ICC Russia), ГО «Білоруський республіканський союз юристів», ТОВ «ЮрСпектр» (виробник і розповсюджувач CПС «КонсультантПлюс). Інформаційні партнери конкурсу - журнал «Промислово-торговельне ПРАВО», CIS Arbitration Forum (Russia- and CIS-related International Dispute Resolution), Російська арбітражна асоціація, Українська Арбітражна Асоціація, Ліга студентів Асоціації правників України. Партнер конкурсу - юридична фірма Baker & McKenzie.

Щорічний міжнародний студентський конкурс ICC Lex Mercatoria, що проводиться в Білорусі, привертає все більше учасників, причому не тільки студентів, але й професіоналів в даній області. Подібні міжнародні конкурси (ім. В. Віса, Ф. Джессопа, Б. Тедлерса) широко відомі і ставлять метою навчити студентів юридичної спеціальності застосуванню знань з конкретної проблеми з моделюванням розгляду справи в міжнародному комерційному арбітражі.

Метою проведення конкурсу ICC Lex Mercatoria є стимулювання вивчення міжнародного приватного права, а також популяризація міжнародного комерційного арбітражу як альтернативного способу вирішення комерційних спорів у сфері міжнародних економічних відносин, які активно розвиваються, і високої потреби в наявності ефективного інструменту врегулювання правових конфліктів. Це освітній захід у формі навчального арбітражного засідання, максимально наближеного до реальності.

У ході конкурсу у студентів розвиваються навички представлення інтересів сторін у міжнародному комерційному арбітражі, тлумачення і застосування норм права, формування і вираження своєї юридичної позиції перед інтернаціональним складом арбітрів. Конкурс також покликаний сприяти розвитку дружніх відносин між представниками різних юридичних вузів та обміну професійним досвідом між провідними юристами-практиками та теоретиками права.

Урочисте відкриття конкурсу відбулося на III Міжнародному юридичному форумі з міжнародного торговельного права та міжнародного комерційного арбітражу ICC Lex Mercatoria по темі «Банківські гарантії та державні закупівлі в міжнародній торгівлі та міжнародному торговому арбітражі» 28 листопада 2014 року.

Студенти 16 команд з Білорусі, Росії, України, Казахстану та Вірменії, їхні тренери, а також арбітри конкурсу стали учасниками цього масштабного заходу з обговорення проблем, що існують у сфері банківських гарантій, міжнародного торгового арбітражу, державних закупівель за участю іноземних суб'єктів. Форум зібрав провідних представників у цій сфері з Білорусі, Росії, України, Казахстану, Франції та Англії.

У наступні три дні (29 листопада - 1 грудня 2014) студентські команди брали участь у конкурсі з міжнародного торгового права та міжнародного комерційного арбітражу, змагаючись у вирішенні учбової справи як на стороні позивача, так і на стороні відповідача. Попередні усні, півфінальні та фінальні слухання (раунди) оцінювали спеціально запрошені арбітри.

В основу учбової справи (спір між Міністерством спорту і туризму Республіки Білорусь і ТОВ «Будмонтаж» за укладеним між ними договором будівельного підряду, забезпеченому банківською гарантією виконання зобов'язань) лягли матеріали декількох реальних справ з практики Міжнародного арбітражного суду ICC. Суперечка за умовами учбової справи підлягала розгляду в міжнародному арбітражі. Умови учбової справи спочатку були сформульовані непросто, щоб студенти мали можливість подискутувати і вирішити складне юридичне завдання.

Учасники конкурсу змогли продемонструвати знання процедури судового розгляду, а також положень міжнародного торгового права. Робота йшла російською мовою на підставі Арбітражного регламенту ICC (2012 р.) та інших документів ICC, а також практики Міжнародного арбітражного суду ICC у формі навчального арбітражного засідання, максимально наближеного до реальності.

ICC Lex Mercatoria

Кожна команда заздалегідь підготувала і направила своїм опонентам меморандуми позивача і відповідача, в яких виклала процесуальну і матеріальну правову позицію.

В усних слуханнях команди викладали свої аргументи щодо спору, брали участь у дебатах сторін, задавали питання один одному і відповідали на уточнюючі питання арбітрів. Суддівство кожного усного слухання сторін здійснював інтернаціональний склад арбітрів. В їх ролі виступили представники Міжнародного арбітражного суду ICC (Париж), арбітри Міжнародного арбітражного суду при БілТПП, тренери команд, юристи міжнародних та вітчизняних юридичних компаній.

По закінченню слухань команди отримували від арбітрів практичні поради щодо вдосконалення обраної правової позиції і навичок публічного виступу.

В результаті місця розподілилися наступним чином.

I місце і кубок переможця отримала команда Всеросійської академії зовнішньої торгівлі.

II місце посіла команда юридичного факультету Білоруського державного університету.

III місце розділили команди Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА) і Пермського державного національного дослідницького університету.

У номінації «Кращий меморандум позивача»:

I місце посіла команда юридичного інституту Російського університету дружби народів.

II місце - команда Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

III місце - команда Всеросійської академії зовнішньої торгівлі.

У номінації «Кращий меморандум відповідача»:

I місце посіла команда Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА).

II місце - команда Всеросійської академії зовнішньої торгівлі.

III місце - команда Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

У номінації «Кращий оратор»:

I місце посіла студентка Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА) Анастасія Луценко.

II місце - студентка юридичного інституту Російського університету дружби народів Анастасія Чуманова.

III місце - студентка Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА) Олеся Засемкова.

ICC Lex Mercatoria

Диплом «Дебют року» отримали команди Єреванського державного університету, Каспійського громадського університету та Магаданська філія Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА).

Сертифікат на стажування в юридичній фірмі Baker & McKenzie на два місяці в липні - серпні 2015 отримала студентка Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафіна (МДЮА) Анастасія Луценко.

Всі учасники отримали сертифікати учасника та сувеніри з символікою конкурсу, а також друковані видання з міжнародного торгового права і арбітражу.

Міжнародний юридичний форум і конкурс ICC Lex Mercatoria - 2014 стали для юридичної спільноти значимими подіями року, що минає.

Вітаємо переможців конкурсу ICC Lex Mercatoria!

ICC Lex Mercatoria

Бажаємо його учасникам високих професійних результатів і нових перемог!

Запрошуємо вузи Білорусі, країн СНД і Прибалтики в 2015 р взяти активну участь у IV Міжнародному студентському конкурсі з міжнародного торгового права та міжнародного комерційного арбітражу ICC Lex Mercatoria.

Отримати додаткову інформацію та направити попередні заявки для участі в конкурсі ICC Lex Mercatoria - 2015 можна, написавши на електронну адресу: ptp@urspectr.info (з позначкою ICC Lex Mercatoria)

Офіційна інтернет-сторінка конкурсу: http://www.law.bsu.by/site/?64

Скачати брошуру ICC Lex Mercatoria

Членами Асоціації можуть бути фізичні дієздатні особи, що мають вищу юридичну освіту, є фахівцями у галузі міжнародного комерційного арбітражу чи мають професійний інтерес до практики міжнародного комерційного арбітражу та поділяють мету та завдання діяльності Асоціації. Детальніше

brochure

event

Заходи

Немає заходів у наступні 30 днів
Немає заходів у наступні 30 днів